Смолян с инициатива: Във всяка родопска къща - гайда
Смолян с инициатива: Във всяка родопска къща - гайда / DarikNews.bg, Адриан Кулев

Продължава инициативата, обявена от кмета на община Смолян Николай Мелемов - да се дарява гайда на всяко дете , което има желание да изучава инструмента, но родителите нямат възможност да го закупят.

За целта е необходимо единият от родителите да подаде заявление до кмета на община Смолян, в деловодството на общината, съобщават от пресцентъра на администрацията.

Заявлението може да се подаде и на електронната поща на община Смолян: obshtina_smolyan@abv.bg.

В него е необходимо да се запише името на детето и съответния Гайдарски състав, школа, учител, където е записано за обучение. Към заявлението трябва да е приложена и информация за доходите на членовете на семейството.

След Роженския събор през 2015 г. и 2016 г. се наблюдава повишен интерес към обучение за гайдари. Кметът обяви, че ще подкрепи децата, които искат да станат гайдари, а нямат възможност да си купят инструмент, защото семействата им са социално слаби или безработни. Основното, заради което се прави тази инициатива, е да се съхрани българският фолклор.

Инициативата се отнася за децата с адресна регистрация, живущи или учащи в община Смолян.

Всички занаятчии, фирми, физически лица, неправителствени организации, институции и други, които искат да се включат в инициативата и да дарят гайда, са добре дошли и могат да се свържат с общината.