За състоянието на климата: Мрачната картина за Земята
За състоянието на климата: Мрачната картина за Земята / Guliver/Getty Images

Температурите, покачването на морското ниво и парниковите емисии са достигнали рекордни стойности миналата година, която е най-лошата в съвременната история, като се имат предвид редица ключови показатели, разкрива международен доклад, цитиран от АП и АФП.


Отстъпление на ледовете, суша, наводнения - това е мрачната картина за Земята въз основа на годишния доклад за състоянието на климата, документа от 300 страници, над който са работили 450 учени от целия свят.

"Редица показатели, като температурите на сушата и океанската повърхност, покачването на морското ниво и парниковите емисии, подобриха поставените миналата година рекорди", отбелязват учените. "Повечето показатели за климатични промени продължават да показват тенденция, свързана със затопляне на планетата. Тази тенденция се потвърждава и тази година, тъй като първите шест месеца на 2016 г. бяха най-горещите на Земята, според данни на климатолози от НАСА", допълват те.

Защо изчезват Статуята на свободата, острови и Венеция?

Климатичният феномен Ел Ниньо усили тенденцията, свързана със затопляне. Под комбинираното въздействие на Ел Ниньо и свързаната със затопляне продължителна тенденция бяха регистрирани за втора поредна година рекордни горещини на Земята, допълниха учените.

Концентрациите на трите основни парникови газа - въглероден диоксид, метан и азотен протоксид, достигнаха нови върхове през 2015 г., се казва в доклада.

В района на вулкана Мауна Лоа в Хавай концентрацията на въглероден диоксид е достигнала най-голямото средногодишно увеличаване от 58 години. Това доведе до преодоляване на символичната бариера от 400 частици на милион - 400,8 частици на милион.

Глобалното затопляне изяде 5 от Соломоновите острови

Концентрацията на въглероден диоксид на цялата планета се е доближила до тази граница през 2015 г., достигайки 399,4 частици на милион, т.е. регистрирано е увеличаване с 2,2 частици на милион в сравнение с 2014 г.

Покачването на морското ниво е най-голямо в някои зони на Тихия и Индийския океан. 2015 г. бе белязана също от дъждовен сезон, свързан с големи наводнения. Освен това от суша бяха засегнати близо два пъти по-големи площи в сравнение с предишната година

Източник: БТА