Руски хеликоптер Ми-8 беше свален при обстрел от земята в сирийската провинция Идлиб. Изяснява се каква е съдбата на петимата души на борда му - трима членове на екипажа и двама офицери от руския Център за помирение на враждуващите страни в сирийския конфликт. Това заяви пресслужбата на руското министерство на отбраната, цитирана от ТАСС.

Руски военно-транспортен хеликоптер Ми-8 е бил свален над район, контролиран от терористичната групировка "Джебхат ан Нусра" и присъединили се към нея отряди на т. нар. "умерена опозиция", каза началникът на Главното оперативно управление на генералния щаб на руските въоръжени сили Сергей Рудской.

Миналия месец бойци на ИД свалиха руски военен хеликоптер в Сирия

По данни на руското министерство на отбраната военнослужещите на борда на хеликоптера са загинали, каза пред журналисти руският президентски прессекретар Дмитрий Песков. Той уточни, че вертолетът е осъществявал хуманитарна мисия, и от името на Кремъл изказа съболезнования на близките на жертвите.
Хеликоптерът се връщал в авиобаза Хмеймим, след като доставил хуманитарна помощ в Алепо.

През пролетта руски боен хеликоптер се разби в Сирия

Това е поредният хеликоптер, който руснаците губят в Сирия. На 24 ноември 2015 г. се разби хеликоптер Ми-8 АМТШ, а в нощта срещу 12 април щурмови Ми-28Н падна в района на град Хомс. А на 8 юли беше свален сирийски хеликоптер Ми-25 (експортен вариант на Ми-24) с двама руски офицери.

По повод на свалянето на хеликоптера агенция Франс прес припомня, че "Джебхат ан Нусра" неотдавна се прекръсти на "Джебхат Фатах аш Шам". Това стана след като групировката се отказа да бъде сирийски клон на терористичната мрежа Ал Кайда.

Източник: БТА