Д-р Мануелян бил кърмен до 5-годишен
Д-р Мануелян бил кърмен до 5-годишен / netinfo
Д-р Мануелян бил кърмен до 5-годишен
88881
Д-р Мануелян бил кърмен до 5-годишен
  • Д-р Мануелян бил кърмен до 5-годишен

Заместник-кметът по здравеопазване в Община Бургас и един от малкото специалисти в областта на хемодиализата - д-р Лорис Мануелян бил кърмен до 5-годишна възраст. Това сподели самият той по време на старта на кампанията „Кърменето е ключ към устойчивото развитие на децата".
В Бургас Световната седмица на най-важния първи етап от грижата за новородените беше отбелязана с конференция. В нея се включиха, както майки, така и експерти от водещи институции и Националната Асоциация „Подкрепа за кърменето".
По време на събитието бяха представени и основните ползи за кърмачките и техните деца. Кърменето облекчава следродилната депресия, спомага за емоционална връзка между майка и дете, предпазва от най-значимите ракови заболявания и диабет, възстановява хормоните. Това са само част от ползите за кърмачката. За детето пък майчината храна е основен стъбл за имунитета, важна за развитието му и храносмилателната система, предпазва от заболявания и стимулира естествения растеж.
Световната седмица на кърменето се чества от 170 години. Тя фиксирана всяка година от 1 до 7 август.
За ползите от кърменето за майката и за детето и рисковете от отбиването на новороденото в първия месец, чуйте повече в звуковия файл от проф. д-р Стефка Петрова: