14 жертви взели катастрофите в Шуменска област от началото на годината
14 жертви взели катастрофите в Шуменска област от началото на годината / снимка, арихв: Dariknews.bg

14 души са загинали при пътни инциденти в Шуменска област от началото на годината. Това съобщиха от ОДМВР - Шумен. Пострадалите са 48 души. От началото на януари до края на юли са загинали осем водачи на моторни превозни средства, петима пътници и един пешеходец.

Петима души са намерили смъртта си по пътищата в община Шумен, трима са загиналите в Хитрино, по двама души са починали при пътни инциденти в Каспичан и Смядово, един е загинал във Велики Преслав и един във Върбица. През същия период на миналата година загиналите при пътнотранспортни произшествия са били 7, ранените са били 70.

Катастрофите, които са възникнали в населено място са 19, а извън населено място са 29. Най-много катастрофи са ставали в неделните дни - 12. В дните понеделник и петък са регистрирани по 9 тежки катастрофи. Най-малко са регистрираните произшествия в ден сряда - три.

През юли са регистрирани 11 тежки катастрофи (6 от тях в община Шумен) по осем са станали през месеците февруари, май и юни. През март и април са регистрирани по 4 катастрофи, а през януари са били 5.

Причина за осем от всички 48 тежки пътни инциденти е сблъсък на моторно превозно средство в дърво. Шест от катастрофите са станали са след челен сблъсък с друго моторно превозно средство, пет - след странични удари с друг автомобил. 12 от произшествията са станали по първокласен път.

Случаите с ударени пешеходци са осем. Несъобразената с пътните условия скорост е причина за 16 тежки произшествия. В 32 от случаите причина за възникване на инцидент е нарушение на водач на лек автомобил, в шест на товарен, в три на водач на мотопед, в два от случаите виновни са били водачи на каруци, в два на велосипед, в други три случая катастрофи са ставали по вина на водач на автобус, мотоциклет и влекач.