Почина класикът на руската литература Фазил Искандер
Почина класикът на руската литература Фазил Искандер / ThinkStock/Getty Images

Класикът на руската литература от втората половина на XX век Фазил Искандер починал на 87-годишна възраст след продължително боледуване, предаде ТАСС, позовавайки се на писателя Сергей Шаргунов.

"Отиде си Фазил Абдулович Искандер. Това е много тъжна вест. Класиците стават все по-малко. Той беше достоен за Нобелова награда за литература. Всичко в него беше удивително - от личността до творчеството. Въпреки преклонната си възраст и немощ, Искандер продължаваше да излъчва слънчева енергия", казва Шаргунов.

Фазил Искандер е роден на 6 март 1929 г. в Сухуми, Абхазия. През 1954 г. завършва Литературния институт "Максим Горки". Разказите и романите му са преведени на всички европейски езици. Сред най-известните му произведения са "Сандро от Чегем", "Съзвездие Козлотур", "Забраненият плод", "Мъж светкавица". Искандер е носител на редица престижни отличия.

Президентът на Русия Владимир Путин е изказал съболезнования на близките на Фазил Искандер, както и на всички почитатели на творчеството и таланта му, е съобщил прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков.

Писателят и ректор на Литературния институт "Максим Горки" Алексей Варламов е съобщил, че новата учебна година ще започне с отдаване на почит към прочутия възпитаник на учебното заведение.

"Творчеството на Фазил Искандер е пропито от въздуха и бита на Кавказ, от мъдростта на местните възрастни хора. Той беше слънчев човек и писател", казва прозаикът и критик Павел Басински.

Писателят и президент на руския ПЕН клуб Андрей Битов определя Искандер като "автор на най-великия роман от втората половина на 20-и век", достоен за Нобелова награда за литература, визирайки творбата му "Сандро от Чегем"

Източник: БТА