Станишев изненадан от категоричността за общ ляв кандидат-президент
Станишев изненадан от категоричността за общ ляв кандидат-президент / БГНЕС, архив

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев е бил изненадан от категоричното заявление на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ще има обща лява кандидатура за президент с АБВ. Това заяви той пред bTV.  Станишев напомни, че е имало по една среща с AБВ и с „Движение 21", които по-скоро бил опознавателни.

Нинова: Ще имаме обща лява кандидатура за президент, гоним победата

На президентски избори състезанието ще е между ГЕРБ и БСП - със или без АБВ, категоричен е бившият лидер на социалистите. Той подчерта, че според него е добре да има общ ляв кандидат, но изтъкна, че сред симпатизантите на БСП отношението към АБВ е противоречиво и е важно ръководството на партията да води преговорите, отчитайки общата нагласа.

Нинова от Бузлуджа: Дошло е време!

Според последното проучване БСП има 16% подкрепа, а АБВ - 1,7%, отбеляза Станишев.
По думите му трябва има стремеж към единение на левицата, но с водеща роля на БСП.
„Едно съмнение, че в този процес едва ли не малкият партньор, който има 1 глас за всеки 10 гласа от БСП, се налага по някакъв начин, или има други цели, отиващи далеч отвъд президентските избори, ще създаде проблем", прогнозира Станишев.

Борисов се колебае дали да се кандидатира за президент

Бойко Борисов е най-силната кандидатура, която ГЕРБ може да извади, каза още лидерът на ПЕС. Според него обаче премиерът ще реши в последния момент.

Президентските избори са преди всичко политически, до голяма степен са партийни, но и със силен мажоритарен елемент. Те далеч не са задължително битка на политически лидери на партии, обясни още Станишев.