Нинова: „Почтените хора днес са на колене, а престъпниците свободно си ходят по улиците
Нинова: „Почтените хора днес са на колене, а престъпниците свободно си ходят по улиците / DarikNews.bg, архив

Близо 50 000 социалисти и симпатизанти по информация на организаторите събра тазгодишният национален митинг- събор на Историческа поляна под връх Бузлуджа. Той е посветен на 125 години организирано социалистическо движение в България.  Съборът бе под надслов „За България, която обичаме".

„Този връх днес събира хиляди надежди на патриотите, вярващи в думите на Димитър Благоев, че „социализмът е мир, любов, равенство и признателност към Русия", каза в словото си председателят на БСП Корнелия Нинова. Предвождана от каба гайди, с огромен пъстър букет новоизбраната лидерка на социалистите в България се качи на бузлуджанската сцена.„Свободата започва тогава, когато се изричат истини. А истината е, че днес в България няма равни възможности за всеки", каза в словото си пред многохилядните множество лидерката на социалистите в България. Според Нинова, „почтените хора днес са на колене, а престъпниците свободно си ходят по улиците".

„Дошло е време за съпротива, социалисти", обобщи тя и призова да бъде даден отпор на правителството на Бойко Борисов, което „нехае за народа, руши държавността, обрича на безпътица". Нинова каза също, че вече е дошло време България да стане друга - „социална и подредена държава на почтените хора", държава, която да постави акцента върху малкия човек. „Ще ви дадем път и няма да ви предадем никога", каза тя.

На Бузлуджа председателят на БСП очерта и профила на кандидата за президент на обединената левица, който „няма да е послушкото на ГЕРБ, а смел човек, който може да погледне нещата в очите, поставящ на първо място националните интереси на България, страж, пазител на сигурността, човек с твърда ръка, който може да гарантира мира, българските национални интереси и е гарант за обединението на нацията". От трибуната на Историческа поляна на връх Бузлуджа лидерът на социалистите призова всички обединен леви сили да подкрепят този родолюбец.

Двама са тазгодишните носители на наградата за политическа журналистика на името на „ Георги Кирков"- 91-годишният публицист и социалист ветеран Крум Василев и Светлана Михова. Крум Василев, който е със 72-годишно партийно членство в БКП- БСП се обърна и с политически съвет към новата лидерка на социалистите - „веднага да казва, ако усети, че някой крачи край нея с десния крак".

На Историческа поляна стотици присъстващи се включиха и в Националната гражданска инициатива на организацията на социалистите в пловдивския район Северен и сдружение „Памет и бъдеще" за отхвърлянето на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за обявяването на комунистическия режим в България за престъпен. Законопроектът е внесен в Народното събрание в края на януари тази година и в подписката се визират основно предложения на народния представител Методи Андреев.
Гражданската национална инициатива е под името „ Да оставим историята на историците, а не на политиците". Според организаторите до момента инициативата им е подкрепена от близо 6 хиляди човека.