България на гражданите търси интелектуалец, евроатлантик с дясно-центристки ценности за президент
България на гражданите търси интелектуалец, евроатлантик с дясно-центристки ценности за президент / netinfo

Бъдещият президент трябва да има ясни евроатлантически ценности, заявени без агресия и смущение. Кандидатът на Реформаторския блок трябва да бъде с дясно-центристки профил, защото това е важно освен за нашите избиратели, и за развитието на страната.  Той трябва да може да каже „НЕ“ на олигархията. Това заяви лидерът на Движение България на гражданите и вицепремиер Меглена Кунева. Партията, която е част от Реформаторския блок, се събра на Национален съвет в Русе. В него участват областните ръководства на ДБГ от цялата страна, както и общинските председатели от Област Русе.

Темите, които обсъжда ръководството на партията в Русе са президентските избори, подготовката на конгреса на ДБГ през есента и приоритетите на партията до края на годината. Фаворитът при определянето на единната кандидатура на Реформаторския блок  за предстоящите президентски избори трябва да бъде подходът. Трябва да направим разумен, спокоен и добре обмислен избор. Всичките ни номинации са едни стойностни хора, въпросът е в момента, кое е най-важното за страната, заяви Кунева.

Според съпредседателя на Реформаторския блок и зам.-председател на ДБГ Найден Зеленогорски на политиката в България са нужни повече интелектуалци, които да освежат системата. Според него обществото има нужда от истински граждански кандидати, които са хора с познания и активни позиции.

 

Седемте номинации направени от различните структури, на професорите Велислав Минеков и Огнян Герджиков, генералите Съби Събев и Димо Гяуров, както и на Гроздан Караджов, Трайчо Трайков и Корман Исмаилов, ще бъдат представени и обсъдени във вторник на Изпълнителен съвет на Реформаторския блок. Малко е вероятно още тогава да стане ясно коя ще е кандидат-президентската двойка на блока. Предизборния щаб си е поставил задача максимално бързо да бъде определен механизма по който да се стигне до единна кандидатура, заяви Зеленогорски, който е негов председател. Щабът работи усилено и във връзка с частичните местни избори, които предстоят на втори октомври в над 15 населени места. Зеленогорски изрази надежда блокът да се яви единен на тях