Представиха предварителните варианти за устройственото развитие на Сливен
Представиха предварителните варианти за устройственото развитие на Сливен / община Сливен

Предварителните варианти за изработване на проект за общ устройствен план на община Сливен бяха представени на работна среща. На нея присъставаха председателят на общинския съвет Димитър Митев, заместник-кметовете на община Сливен Стефан Кондузов и Румен Иванов, общински съветници, главният архитект Лора Йовчева, експерти, архитекти, предприемачи, историци, граждани.

Съгласно клаузите на договора, изпълнителят следва да изработи предварителния проект за ОУП в рамките на 4 месеца. След неговото съгласуване и провеждане на съответните законови процедури, в срок отново 4 месеца, проектът следва да бъде подготвен окончателно. На представянето бяха представени два варианта. Ръководителят на екипа - проф. д.н. арх. Иван Никифоров посочи, че ОУП е част от система от стратегическо планиране на Югоизточен планов регион.

„Ние показваме мястото на Сливен в цялата система", каза той. Според проф. Никифоров ОУП работи в две основни направления - зониране на територията на урбанизирана, земеделска, горска и територия за защита по различни линии. Той поясни, че целта е да се създадат нормативни документи, специфични правила и норми за развитието на територията. При сегашните пазарни условия в страната този документ ще има регулативен характер. Това е един документ на база на който общината, като управител на тази територия, ще може да разговаря със собствениците на терени и с инвеститорите.

„Двата варианта, които представяме се отнасят основно за селищната мрежа. При първия вариант ние искаме да формираме освен град Сливен още три вторични центрове - Стара река, Бяла и град Кермен. Планът се работи от голям брой специалисти в различни сфери.

Предварителният проект трябва да е готов до есента, след което предстоят обсъждания", каза още арх. Никифоров.