Избират Рицар на пъстървата в Девин
Избират Рицар на пъстървата в Девин / Дарик архив

За първа година днес ще бъде избран „Рицар на пъстървата“ в Девин. Това ще стане по време на празника на пъстървата, който пък се провежда за втора поредна година в родопския град.

Званието ще бъде връчено на един от риболовните обекти, който се намира на територията на общината, като критериите за оценяване ще са няколко.

„Ще се вземе предвид, кой обект отглежда най-много и разнообразна продукция, както и колко работни места осигурява“, коментира зам.-кметът на община Девин Владимир Солаков.

В празничната програма има включени състезания по риболов за деца от 6 до 10 годишна възраст, както и дегустация на риба. Празникът ще се проведе в района на парк „Острова“, където вече е зарибен вирът с около 60 кг. пъстърва, за да могат децата да се радват на добра слука.

Предварително ще бъде приготвена и рибата от кулинари, които ще демонстрират майсторства на готвене на пъстърва по няколко начина. Специалитетите ще бъдат приготвени от готвачите на местните хотели, като срещу всеки продукт ще има табела, къде е приготвен. Дегустациите са напълно безплатни.

Празникът ще започне след 17 часа, като има предвидена и музикална програма и още много изненади за участниците в него. За децата, които нямат въдици, а искат да участват в състезанието, ще получат такива от организаторите. Предварителна заявка за участие са дали 18 деца. Право на участие в надпреварите по риболов имат малчугани от цялата страна.