Орфически мистерии в Триград
Орфически мистерии в Триград / youtube

За поредна година девинското село Триград ще бъде домакин на празника „Орфически мистерии“. Събитието по традиция се провежда през последната събота и неделя на юли. Ще бъде пресъздадена цялата легенда за Орфей и влизането му в подземното царство - от сватбата между двамата, през ухапването на Евридика от пепелянка и тръгването на Орфей до подземния свят, уверяват организаторите.

Огнен спектакъл в самата пещера ще разкаже за слизането на Орфей в подземното царство на Хадес. „Евридика ще бъде вътре, Орфей успява да измоли Хадес да му я върне обратно, както е в легендата. Той му я дава, но има условие от Хадес да не я поглежда, докато излезе на горния свят. На излизане, когато е и най-силният момент в легендата - в най-дълбоката част на пещерата, Орфей не издържал и се обръща да види дали не е загубил любимата си. Точно в този момент той я загубва, богът на подземния свят му я отнема, а на това място бликва вълшебен лековит извор", припомнят легендата организаторите на празника.

Тържествата се откриват днес по обяд със стародавния обичай "Напяване на китки" и народно веселие в центъра на селото.

При залез слънце се представя обичая "Хващане на жив огън", в който се горят магически билки. След това започва шествието от селото до пещерата "Дяволското гърло", където се извършват ритуали с нестинарски танци и маскарадни игри, последвани от богата фолклорна програма, в която тази година ще участват и народните изпълнители Росица Пейчева и Здравко Мандажиев.

Организатори на мероприятието са Туристическо дружество „Орфей 1970“ и община Девин.