„Обиколка на България с велосипед спря в Дупница
„Обиколка на България с велосипед спря в Дупница / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

„Обиколка на България с велосипед", която се организира по идея на 16-годишния Цветан Иванов от Бобов дол завърши в Дупница на пл. Свобода. Инициативата на младежа, който е ученик в гимназия „Христо Ботев" стартира от София.
17 дни и 2242 км - това е равносметката на финала на това приключение, в което в различните участъци са се включили 150 човека, някои за час, други за седмица. Цялата обиколка издържаха 26 човека. Изключително доволен беше инициатора на обиколката Цветан Иванов.


„Имахме трудности, като спукани гуми, леки падания, но бяхме подготвени. Всичко беше както трябва. Гледките ни държаха в екстаз дълго време", сподели Цветан. Лично той е харесал най-много района около Родопите и целия юг, забравени кътчета като Болата, около Царево, Дуранкулак.
Сред участниците в обиколката, които пристигнаха в Дупница беше 24 годишната Станислава, която е единственото момиче изминало целия път. Занимава се активно с колоездене от няколко години.
„Социално, предизвикателство и авантюристично", така тя описа обиколката, минути след края й. Сподели, че се е включила, защото вече е обиколила веднъж България на велосипед и знае какви са емоциите, обича пътуванията, обича да кара колело и затова решила да го повтори.


Най-тежък за нея е бил един ден в участъка между Елхово и Ивайловград. В групата в Дупница се срещаме и с най-младия участник 15- годишната Валя, която заради травма не е успяла да се включи във всички 17 дни, но е участвала в по-голямата част от обиколката. Не се занимава активно с колоездене, но е приела предизвикателството. „Това е едно голямо приключение, много ми хареса, беше прекрасно, запознах се със страхотни хора" сподели Валя. На въпрос дали би повторила това приключение категорично ни отговаря „Да". Така уморени, но и доволни, заредени с положителни емоции, участниците потеглиха към домовете си.
На пл. Свобода групата беше посрещната от служители на ОбА, които им подариха рекламни материали на община Дупница.