Зам.-министър обеща експерти за наредба за инвеститорите
Зам.-министър обеща експерти за наредба за инвеститорите / Радка Минчева

Да изпрати в община Разград експерти за съдействие при  изработване на общинска Наредба за  сертификат за клас инвестиция В се ангажира заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева на среща с кмета д-р Валентин Василев и председателя на Общински съвет-Разград Надежда Радославова.

Тримата обсъдиха областите от Иновационната стратегия за интелигентна специализация на Република България  2014-2020, в които община Разград предвижда да се развива. Те са две – здравословен живот и биотехнологии и рекреативен и креативен туризъм. Заместник-министърът даде насоки за развитието на тези специализации и обеща необходимата експертна помощ, когато тя е необходима.

Кметът д-р Василев представи инвестиционните намерения в региона, обявени през последните месеци, както и потенциалът на общината.

Обсъдено бе и състоянието на образователната система по отношение на осигуряване на кадри за сферите, в които регионът предстои да се развива. Д-р Василев уточни, че е необходимо да бъдат предприети мерки в образованието, които да бъдат насочени към качествена подготовка на потенциални кадри, които по-късно да съдействат за икономическото развитие на общината.

След срещата с градоначалника заместник-министър Даниела Везиева имаше среща с представители на бизнеса в Разград, организирана от „Индустриален клъстъл Лудогорие“. На нея бяха обсъдени теми, свързани с бизнес средата в региона, както и с възможностите за кандидатстване на предприятия по ОП“Иновации и конкурентноспособност“.