Американски генерал отрича да е замесен в опита за преврат в Турция
Американски генерал отрича да е замесен в опита за преврат в Турция / БГНЕС, архив

Ръководителят на американското Централно военно командване генерал Джоузеф Воутъл отхвърли всички твърдения, че е замесен в провалилия се опит за преврат в Турция, предаде Ройтерс.

Ердоган: Американски генерал подкрепя метежниците

"Всички съобщения, че имам нещо общо с неотдавнашния неуспешен опит за преврат в Турция са неуместни и напълно неточни", заявява Воутъл според изявление на Централното командване. "В продължение на много години Турция беше изключителен и жизненоважен партньор в региона. Оценяваме продължаващото сътрудничество на Турция и очакваме бъдеща съвместна работа в борбата срещу "Ислямска държава", добавя генералът.

Ерик Шулц, говорител на президента на САЩ Барак Обама, също отхвърли твърденията за участие на генерал Воутъл в опита за преврат. След като журналистка заяви, че самият турски президент Реджеп Тайип Ердоган е говорил за участие на американския генерал, Шулц отвърна, че няма никакви доказателства за това.

Задържаните във връзка с преврата в Турция вече са 15 000 души

Президентът Обама също е подчертавал в свои изявления, че САЩ нямат нищо общо, каза Шулц. "Спекулациите за обратното са неоснователни и опасни", добави той.

Воутъл неотдавна изрази безпокойство от арестите на много военнослужещи в Турция. В отговор турският президент Ердоган го обвини в подкрепа на извършителите на преврата и заяви, че с думите си американският генерал сам се е издал.

Източник: БТА