14 от най-издирваните престъпници в Европа са арестувани за последните шест месеца
14 от най-издирваните престъпници в Европа са арестувани за последните шест месеца / Thinkstock/Getty Images

За последните шест месеца европейската полиция е открила и арестувала 14 души от списъка с най-търсените престъпници. Арестите са станали предимно благодарение на сигнали на населението, подадени след създаването на списъка с най-издирвани лица на Европол, предаде АФП.

"Следите, предоставени чрез онлайн платформата играха пряка роля за откриването на укриващите се при най-малко осем от тези арести", се казва в изявление на Европол. Сайтът www.eumostwanted.eu беше създаден след атентатите от 13 ноември м.г. в Париж в резултат на критиките за липсата на координация между полицейските сили в ЕС.

В Европа има около 5000 екстремисти от "Ислямска държава"

Сред неотдавна арестуваните са главният заподозрян за нападенията в Париж Салах Абдеслам и Ибрахим Абрини, брат на Мохамед Абрини, замесен в атентатите в Париж и Брюксел. Техните арести обаче не са свързани със сайта, отбелязва АФП.

В списъка с най-търсените престъпници в Европа се включват престъпници, обявени за международно издирване в ЕС. Обикновено те са обвинени или заподозрени за извършването на сериозни престъпления или терористични атентати, припомня ТАСС.

Схемата на Ислямска държава за атентати в Европа

Сред последните включени в списъка има двама убийци от България, лидер на престъпна група от Словакия, престъпник, осъден на 25 години за множество изнасилвания в Белгия, двама убийци от Дания и грабител от Латвия.

Първоначално в списъка бяха включени 42 души, но 14 вече са арестувани и осъдени. Списъкът обаче постоянно се допълва и в момента в него фигурират 47 престъпници.

Източник: БТА