Община Благоевград ще кандидатства с проект за ремонт на стадион „Христо Ботев“
Община Благоевград ще кандидатства с проект за ремонт на стадион „Христо Ботев“ / Снимка: Община Благоевград

Община Благоевград ще кандидатства с проектно предложение за ремонт и модернизация на стадион „Христо Ботев" пред Министерството на младежта и спорта. Това решение беше взето днес по време на редовно заседание на Общински съвет - Благоевград, а точката беше внесена за разглеждане от кмета Атанас Камбитов.

Основната цел на проекта, с който Община Благоевград ще кандидатства, е подобряване на съществуваща инфраструктура на стадион „Христо Ботев". По проекта се предвижда да бъдат осъществени дейности по изграждане на закрити трибуни, вип зона и стаи за радио и телевизионни коментатори и журналисти, както и подмяна на седалки.

В момента стадионът в Благоевград разполага с добро тревно покритие и осветление, което допринася за големия интерес за провеждане на приятелски и официални срещи, както на национално, така и на международно ниво. Изградената вече спортна инфраструктура, както и реализирането на предвидените дейности по проекта, ще дадат възможност за кандидатстване за лиценз от УЕФА. Безвъзмездната финансова помощ, която Министерството на младежта и спорта предоставя за реализирането на проекти в конкретната област е до 5 000 000 лева.

Паралелно, Община Благоевград работи и в посока изграждане на спортно-възстановителен център с леглова база и трибуна.

Предложението за ремонт и модернизация на стадион „Христо Ботев" в Благоевград е поредното доказателство, че развитието на спорта и подобряване на спортните бази са приоритет в политиката, водена от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов. Сред обектите, ремонтирани през последните години е Спортният интернат в града.

Реновирането засегна не само стаите, а цялата сграда. Беше изградена напълно нова електрическа инсталация, водопроводна и отоплителна системи. Монтирана бе нова дограма, подменени бяха осветителните тела и подовата настилка. Футболните игрища в село Рилци също бяха обновени и модернизирани.

Благоевград е сред малкото общини, които предоставят базите, общинска собственост за безвъзмездно ползване от спортните клубове. Условието е, клубовете да са регистрирани като юридически лица, с нестопанска цел, работещи в обществена полза на територията на общината.

Сред спортните бази, общинска собственост, които се ползват от спортистите са стадион „Христо Ботев", зала „Скаптопара", бейзболното игрище в парк „Бачиново", Спортен интернат, игрищата в село Рилци и др. Беше открит и нов плувен басейн, с олимпийски размери в кв. „Еленово".

Сред точките, които бяха гласувани на днешната сесия на ОбС, бе и отдаването за безвъзмездно ползване на зала „Пейо Яворов" на Ансамбъл „Пирин", както и отпускане на еднократна финансова помощ на жители на община Благоевград и актуализиране на списъка с учебните заведения.