50 ценни икони за катедралния храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян
50 ценни икони за катедралния храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян / ThinkStock/Getty Images

Колекция от 50 изключително ценни български икони на катедралния храм „Св. Висарион Смоленски" в Смолян бяха дарени от семейство Здравка и Тодор Баткови.

„Тази колекция е от XVIII-XIX век и събирана в продължение на 15 години от различни краища на България. Основната цел е да покажем по какъв начин едни и същи светци и сцени от Евангелието са интерпретирани в различните епохи и от различните школи", коментира Ирина Баткова, съставител на колекцията.

Изкуствоведът Мариела Стойкова определя дарената колекция като изключително качествена и ценна. „Застъпени са най-добрите представители на Самоковската и на Тревненската художествена школа с великолепни произведения в тази експозиция", посочи Стойкова. По думите й в колекцията са включени прекрасни икони на Йоаникий папа Витанов, който е един от най-нежните и поетични представители на Тревненската художествена школа.

Според Стойкова Смолян може да се гордее, че притежава произведения от зрелия период на Димитър Зограф и Йоан Иконописец. Експозицията разполага с доста редки иконографски теми като второто намиране на главата на Св. Йоан Предтеча, образите на Св. Йоан Рилски, Св. Кирил и Методий и др.

Постоянната експозиция с дарените икони бе осветена днес от Западно и Средноевропейския митрополит Антоний като част от тържествата за храмовия празник на църквата. Пловдивският митрополит Николай в съслужение с митрополитите Григорий и Антоний, епископи и свещеници от Смолянска област отслужи Архиерейска Света литургия в деня, в който църквата почита Св. Висарион Смоленски.

„Бог е промислил за нашия многострадален народ и е поставил нависоко ярък светилник на вярата и добродетелта- Св. Висарион Смоленски. Бог е промислил да не изостави своя народ и в тъмните времена на страшни изпитания по време на турското робство", каза в проповедта си Митрополит Николай. Той посочи пред миряните в храма, че картината на тогавашното робство неволно събужда мъка по днешното, което е по-горчиво от агарянското. „Земята ни пустее, градовете ни са запалени от пожара на греха, чужди интереси прояждат страната ни и тя пустее", допълни Пловдивският митрополит.

Живеем в трудни времена, когато особено трябва да пазим вярата си, да се молим за всички и всичко, от което зависи териториалната цялост на отечеството ни, призова Митрополит Николай. Според него българските християни имат силата на вярата, търпението, великодушието, смирението и кротостта, имат примера на Христа. Този храм е сила на победата на доброто над злото, а със силата на Светия кръст ще бъдем победители докрай, посочи свещеникът.

Църквата „Св. Висарион Смоленски" отбеляза днес и 10-годишнина от освещаването. За тези 10 години храмът се превърна в духовно светилище за Смолян и региона, подчерта Тодор Батков, който е основен ктитор на най-голямата църква в Смолянска област.