Най-древното свидетелство за злокачествен тумор е на 1,7 млн. години
Най-древното свидетелство за злокачествен тумор е на 1,7 млн. години / ThinkStock/Getty Images

Корените на рака са в праисторически времена. В пещерите Сварткранс - археоложки обект, на който са открити много находки, учени попаднаха на кост от крак със злокачествен тумор на 1,7 милиона години, съобщи Лента.

Туморът бе идентифициран като остеосарком - агресивен рак на костите. Учените са на мнение, че костта е от ранни прародители на човека, но не могат да установят за кой точно вид става дума.

Черната смърт е върлувала много по-рано, отколкото се предполагаше

На съседния обект Малапа пък учени откриха свидетелства за доброкачествен тумор във фосилизиран прешлен от дете, което е представител на австралопитеците седиба. Прешленът също е на около 2 милиона години. Антрополози отбелязват, че наличието на тумор в задната част на скелета в ранна възраст е рядко срещано и само по себе си е най-древното свидетелство за подобно заболяване у хоминиди.

Двете находки връщат назад във времето появата на злокачествени и доброкачествени тумори у хората.

Археолози откриха скелет с тумор на 3200 години

"Модерната медицина се опитва да докаже, че туморите у хората са свързани със заболявания, които са причинени от съвременния начин на живот", заяви Едуард Оудс от университета Витватерсранд в РЮА. „Изследванията ни обаче разкриват, че тези заболявания са се появили у прародителите ни милиони години преди съществуването на съвременните индустриални общества".

Установиха кога е извършено първото предумишлено убийство на човек

Досега най-древните свидетелства за тумор у прародители на човека се свързваха с фосили от неандерталец, които датират отпреди 120 000 години. Учените използвали скенер, за да диагностицират и опишат двата тумора. За двете находки съобщава South African Journal of Science.

Източник: БТА