Норвегия ще подари на Финландия планински връх
Норвегия ще подари на Финландия планински връх / Pixabay, архив

Правителството на Норвегия обмисля за 100-годишнината от независимостта на Финландия догодина да подари на съседната страна планински връх и да промени границата, съобщи в. „Гардиън".

"Все още има някои формални трудности и засега не съм взела окончателното решение", каза норвежкият премиер Ерна Солберг пред NRK. "Но вървим в тази посока." Със своите 1324 м. надморска височина сега най-високата точка във Финландия се намира на мрачна скала, известна като Халдитсьохка, която е част от по-голям склон с името Халти, на около 300 км. в Полярния кръг. Билото на върха Халти с най-висока точка от 1365 м е на километър навътре в Норвегия. Но преместването на границата с 40 м. по-нагоре в планината ще постави високото 1 331 м. било на Халдитсьохка във Финландия - и ще направи най-високата точка на страната със седем метра по-нагоре от сегашната.

Любопитни географски факти за Европа (ВИДЕО)

„Географски планината Халти има два върха, единият във Финландия, другият в Норвегия", обясниха по-рано тази година от NRK на зрителите си. „Предложено е Норвегия да даде този връх на Финландия, който сега е в Норвегия".

Върхът „ще бъде чудесен подарък за нашата братска съседка , каза кметът на Кефьорд Свейн Леирос, който заедно с други политици написа писмо до правителството в Осло, изразяващо ентусиазма им за плана. Той допълва, че неговата страна няма да загуби нищо при подаръка, тъй като най-високият връх на Нормегия - Галлдхьопиген, се извисява на 2 469 м.

Източник: БГНЕС