Кои са най- търсените специалности в професионалните гимназии в област Кюстендил?
Кои са най- търсените специалности в професионалните гимназии в област Кюстендил? / Дарик Нюз,архив

Най-желаните за прием след завършено основно образование професии в Кюстендилска област са: „Оператор информационно осигуряване", „Икономист - информатик", „Електротехник", „Техник на компютърни системи", „Ресторантьор" и профил "Технологичен", вариант "Стопански мениджмънт". Начинът за образуване на бала и балообразуващите предмети във всяко училище е различен. Той се определя с решение на педагогическия съвет, затова и няма как да се посочи паралелката с най- висок бал за вход след 8 клас, коментираха от РИО- Кюстендил за Дарик.
Под въпрос са 2 от паралелките на ПГ по туризъм в Кюстендил- "Изпълнител на термални процедури", където има 15 свободни места и "Ресторантьор, със специалност- Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения", където има 14 незаети места.

Без свободни места за прием на ученици, след завършено основно образование и след завършен VII клас с придобиване на първа степен на професионална квалификация, са следните паралелки: "Оператор информационно осигуряване" в ПГ по облекло и стопанско управление в Дупница; "Електротехник" и "Техник на компютърни системи" в Професионалната техническа гимназия "Джон Атанасов" в Кюстендил; "Икономист- информатик" в ПГИМ- Кюстендил.