Ранната превенция е в основата на намаляването на риска и щетите от природни бедствия
Ранната превенция е в основата на намаляването на риска и щетите от природни бедствия / ОДМВР Габрово

„Ранната превенция е в основата на намаляването на риска и щетите от природни бедствия и кризисни ситуации“, заяви в Габрово Директорът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“, който участва в заключителна среща за финализирането на проект за почистване на речните корита на реките Янтра, Синкевица и Паничарка на територията на областния град.

Постигнатите резултати – подобрена проводимост на речните легла, намален риск от излизане на реките от коритата им и от наводняване на прилежащите терени, станаха повод участниците в срещата отново да очертаят основните механизми за намаляване на социалните и имуществени поражения, които нанасят природите стихии.

Освен премахване на предпоставките за възникването им, почистване на речните корита, ограничаване на замърсяването и т.н., водещ акцент в прилагането на превантивните мерки трябва да бъде обучението и подготовката на населението, особено на младите хора, подчерта гл. комисар Николов.

Проблемите при бедствия, аварии и катастрофи са тежки и именно в такива ситуации всички ангажирани организации трябва да демонстрират ясна воля и решителност за справяне с трудностите и последиците от тях.

„През последните няколко години институциите в Габрово показаха, че имат достатъчно опит и могат да работят заедно при овладяването на възникнали бедствени ситуации. Тези добри практики трябва да се популяризират“, коментира директорът на ГДПБЗН.

Гл.комисар Николов изрази благодарност към всички служители на Районната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово и Областната дирекция на МВР – Габрово за готовността и своевременната подкрепа, която оказват на местната власт при овладяването на различни критични ситуации, възникнали през последните няколко години в габровска община.