Гости от Индия, Грузия, Кипър, Сърбия и Черна гора дефилираха на Сребърна пафта
Гости от Индия, Грузия, Кипър, Сърбия и Черна гора дефилираха на Сребърна пафта / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Гости от Индия придават ново значение на международния фолклорен фестивал "Сребърна пафта". 12- то му издание започна с дефиле на над 500 участници, от 5 колектива от чужбина- Сърбия, Кипър, Индия, Грузия и Черна гора, и 10 колектива от България.


Концертите тази вечер и утре започват от 18 ч., като на сцената на Арката до пл. "Велбъжд" ще покажат творчеството си по 8 колектива.


Фестивалът се организира по идея на Валентин Кенов, като и тази година е с подкрепата на община Кюстендил. Той бе открит от председателя на Общинския съвет Михаела Крумова.

"Благодарение на фолклора, България е успяла да запази традициите си. Фестивалът представя в началото си само балканската култура, но сега имаме участници извън пределите на европейския континент. Искам да Ви поканя да посетите Кюстендил отново и да се насладите на забележителностите на нашия град. Приятно изкарване", заяви Крумова.

ФТА "Пауталия", създаден от главен художествен ръководител Валентин Кенов, през 1985 г., поведе дефилето с участниците и откри концертната програма. Посланието на ансамбъла е- "Изкуството ще спаси света".