65 млади астрономи изследват небесните тела  в курорта „Бели брези” край Ардино
65 млади астрономи изследват небесните тела в курорта „Бели брези” край Ардино / netinfo

65 ученици, студенти и професионални астрономи от различни краища на страната участват в 46-тата Лятна изследователска школа по астрономия и астрофизика в туристическия комплекс „Белите брези” край Ардино. Наблюдението на небесните тела се извършва чрез  пет телескопа със съвременна система за насочване „GO TO” (Иди там) на астрономическата наблюдателна площадка регистрират светлината с помощта на астрономически цифрови камери.

„Това дава възможност да се изпълняват по-екзотични задачи. Да се наблюдават астероиди (малките планети) в слънчевата система. Правим опити да проследим и транзита (преминаването) на екзопланети пред техните звезди. Екзопланети са всички онези планети, открити около други звезди в нашата Галактика”, обясни Агоп Узунбохосян.

Програмата от теоретични занимания се ръководи от млади астрономи, дошли специално за участие в школата от български, европейски и американски астрономически обсерватории и институции. Новост ще бъдат и семинарните занимания.

Школата по астрономия продължава до 10-ти август. Вече е осигурено финансиране за следващите две години. Тази година, фазата на Луната не дава възможност пълноценно да се наблюдава метеорният поток „Персеиди”.

Традиционната лятна школа в „Белите брези” се организира от клуб  „Вега” към Астрономическа обсерватория  „Славей Златев” в Кърджали. Финансова подкрепа тази и следващата година осигурява Фондация „Америка за България”.