Самоубийците и атентаторите нямат нищо общо с исляма
Самоубийците и атентаторите нямат нищо общо с исляма / 100 вести

"Самоубийците и атентаторите нямат нищо общо с исляма", казва в интервю за вестник "100 вести" Сюлейман Масурев, районен мюфтия на Габровска и Великотърновска области. "На Текето край Ряховците осъзнах, че наистина българските граждани са единни и сплотени", споделя още той пред изданието.

"Преди всичко ислямът е религия на мира. Тя е изпратена да обедини хората, а не да ги разедини. Още в първите стихове на нашата свещена книга Коран и Керим е казано, че "Няма насилие в религията", също така ни повелява, че "Онзи, който съживява един човек, сякаш е съживил цялото човечество, и онзи, който убие един човек, все едно е убил цялото човечество“.

Следователно от тези коранични стихове разбираме, че в естетиката на самата религия няма мотив, който да изгради негативни чувства спрямо различните религиозни деноминации по света. Факт е, че определени политически сили по света, използвайки религията за нечисти намерения, я показват такава, каквато не е.

И тук е мястото да подчертаем, че хора, които се изявяват в медийното пространство като самоубийци, атентатори, нямат нищо общо с исляма и самата религия не повелява това. Всеки един обик- новен човек може да го разбере това, сравнявайки исляма и неговите повели с реалността".