Възобновиха таксата за детска градина в Търговище
Възобновиха таксата за детска градина в Търговище / Борислав Курдов, архив
Възобновиха таксата за детска градина в Търговище
88817
Възобновиха таксата за детска градина в Търговище
  • Възобновиха таксата за детска градина в Търговище

Една година и четири месеца след като бяха премахнати, таксите за посещаване на детска градина в Търговище бяха възобновени.
С решение на Общинския съвет от 1 март 2015 година във всички забавачници на територията на община Търговище родителите не плащаха никакви такси. Идеята тогава бе общината да поеме на 100% издръжката на всички над 1800 деца в града и селата. Изчисленията тогава показваха че това ще струва на местния бюджет към 470 000 лв. годишно и ще бъде за сметка на собствени приходи. Посещението на детска ясла остана платено, като от кметството бяха обещали да търсят начини таксата да отпадне и там.
Преди месец обаче новото общинско ръководство заяви, че има намерение да върне таксите, а причината бе, че отпусканите 2 лева за храноден на дете са твърде недостатъчни. Друга причина бе, че с наличните средства не може да се осигури необходимата охрана и видеонаблюдение на забавачниците.
Неправителствените организации в града първи възроптаха срещу това намерение. Близо 2500 души пък се подписаха под протестно писмо, което бе входирано в общинската администрация. На провелите се заседания на комисиите към Общинския съвет докладната също бе отхвърлена.
На заседанието на Общинския съвет обаче докладната бе приета - с 23 гласа „За" от 30 присъстващи съветници. Така от 1 август родителите ще заплащат по 2 лева за присъствен ден в детските гради в града. А тези, които са по селата ще заплащат по 1 лев на ден. В предучилищните групи ще се заплаща по 1,55 на присъствен ден.
Предвидени са облекчения от 50 на сто за деца с родители студенти, за родители с 90 и повече процена намалена трудоспособност и други. Близнаците и тризнаците ще заплащат една месечна такса.
За 2017 г. очакваните приходи от такси, при 100% пълна посещаемост, са на стойност около 435 000 лв. за 1765 възпитаници на градините. Средствата ще бъдат включени като добавка за храна и издръжка, осигуряване на дневна охрана, текущи ремонти, обновяване на 4 площадки по селата.