Сирене на 340 години намериха сред останки от потънал кораб
Сирене на 340 години намериха сред останки от потънал кораб / Thinkstock/Getty Images

Диаманти, монети, статуи - водолазите смятаха, че са се добрали до всички съкровища от "Кронан" - военния кораб, потънал край шведския бряг в Балтийско море през 1676 г., преди да попаднат на онова, което според тях е сирене, предаде Франс прес.

То е открито в херметично затворен съд на морското дъно. От съда се носела миризма, подобна на тази от сирене рокфорт. Продуктът е с текстурата на гъши дроб.

"Смятаме, че става въпрос за млечен продукт. За разлика от някои хора, намирам аромата му за приятен", заяви Ларс Ейнарсон от екипа, заел се с изследването на кораба, който потънал в морето край брега на остров Йоланд.

На мястото, където е намерен херметично затвореният съд, условията за съхраняване са оптимални - водата в Балтийско море не е много солена, а съдът бил затрупан от седименти, които го предпазвали от корозия.

Сиренето от "Кронан" ще бъде предоставено на Аграрния университет в Упсала, близо до Стокхолм, за анализ.

"Кронан" бил взривен на 1 юни 1676 г. по време на морска битка между шведския флот и датско-холандска армада. Останки от кораба бяха открити през 1980 г.

Оттогава около 30 000 предмета бяха извадени от морето - бронзови оръдия, сандъци, чинии, измервателни и навигационни уреди, тромпет, диаманти, монети. Водолазите намерили също брашно, животински кости, спиртни напитки и вино.

Източник: БТА