Приеха заема от 10 млн.лв. в Смолян, след скандал се наложи и полицейска намеса
Приеха заема от 10 млн.лв. в Смолян, след скандал се наложи и полицейска намеса / Адриан Кулев

Общински съвет Смолян прие искането на кмета на общината Николай Мелемов, да бъде взет заем в размер на 10 млн.лв. Поредният опит за приемането на  облигационния заем бе съпътстван от скандал, напускане на съветници и полицейска немеса. Кредитът бе гласуван с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Коалиция за Община Смолян и с едни от представителите на Коалиция за екологично развитие и устойчивост – Стоян Иванов, които събраха общо 16 гласа. Против това решение бяха съветниците на БСП, които са петима, а преди това заседанието бе напуснато от представителите на КРОС, след призив на своя лидер Кирил Асенов, според който вземането на този заем е пагубно за града и общината. Залата напусна и Коста Начев от екологичната коалиция.

Малко след, като почна дискусията за тегленето на заема, гражданка която бе в залата поиска  думата, като стана ясно, че тя е против този заем, както дотирането на превоз на работници, към едно от предприятията в Смолян. Тя бе помолена да седне, като председателят на ОбС – Смолян Славка Каменова й обещава, че ще може да вземе думата на следващото заседание в края на август. Това подразни още повече Христина Сбиркова, която започна на висок тон да излага своите тези и претенции към управляващите.

Беше дадена почивка и извикана охраната, а в последствие и патрул на полицията. Униформените направиха опит да изведат от залата жената, но тя категорично отказваше да изпълни техните разпореждания и искаше думата. Намесиха се кметът Мелемов и председателката Каменова, която в крайна сметка даде думата на Сбиркова на микрофона, след  ката решението й бе подкрепено от съветниците.

Стана ясно, че исканията на жената в по-голямата степен са социални, като имаше и претенции към работата на някои от служителите в общината, както и изрази категоричното си недоволство от тегленето на заема, след което напусна залата. След което бе и приета точката, с която се предлага тегленето на новия заем, с който според вносителя ще се покрият стари задължения и това няма да увеличи съществуващият дълг на общината. Той според съветника на БСП Стефан Събрутев бе определен на над 16 млн.лв., а сегашното управление определи като най-некомпетентно и слабо.

„Ако не беше вашето управление, сега въобще нямаше да обсъждаме теглене на кредит“, отвърна му Мелемов, като имаше предвид ръководенето на общината от БСП преди 2011г.

По всяка вероятност, решението за тегленето на кредита на ОбС – Смолян ще бъде атакувано от опозицията в съда.