Пентагонът „поряза” генерал заради злоупотреби с жени и пари
Пентагонът „поряза” генерал заради злоупотреби с жени и пари / Getty Images, архив

Генерал-майорът от сухопътните сили на САЩ Дейвид Хейт беше отстранен от ключовия пост в Европейското командване на американските въоръжени сили заради извънбрачни връзки и неправомерно използване на държавни средства, съобщава в. „Ю Ес Ей тудей".

Армейски полковник Пат Сейбър съобщи, че „генерал-майор Хейт е бил порицан, защото не е имал примерно поведение и поддържал неподобаващи сексуални отношения с жена, която не е съпругата му, а освен това бил съпричастен към незаконно присвояване на държавни пари".

Пентагонът пуска и транссексуални в армията

Вестникът пояснява, че военният кодекс забранява извънбрачните връзки и Хейт е бил порицан писмено, което практически слага край на кариерата му.

Генерал Хейт е женен и има четири пълнолетни деца. Без никакви обяснения Хейт беше свален от поста си и прехвърлен в щаба на сухопътните сили в Пентагона.

„Ю Ес Ей тудей" цитира Хейт, че много съжалява и поема пълна отговорност за действията си.

Полковник Сейбър изтъква, че военното ръководство на САЩ може да свика заседание, на което да бъде обсъдено понижаването на генерала преди пенсионирането му, което ще се отрази на пенсията му.

Не за първи път Пентагонът освобождава от длъжност генерал за лични провинения. През ноември 2015 година министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър обяви отстраняването от длъжност на генерал-лейтенант, който беше негов старши военен съветник, заради „неподходяща връзка". Разследването по това дело още продължава.

Източник: БГНЕС