Съветниците подкрепиха докладната за закриването на гимназия Неофит Рилски
Съветниците подкрепиха докладната за закриването на гимназия Неофит Рилски / Влади Владимиров, Дарик

С 23 гласа „за", един против на Стоян Стоилов и трима въздържали се- Панчева, Шишкова и Костадинова, както и 10 негласували общински съветници бе прието решението за закриване на Гимназия "Неофит Рилски" в Кюстендил. Причината- липса на ученици в дневна форма на обучение.

„Едно от най- неприятните задължения е да се закриват училища. Бях изненадан от писмото на директора на училището, че предлага закриването му, но сигурно и обстоятелствата го налагат. Работим , за да дадем път на Националното училище по изкуства, което да заработи през 2017/ 2018 учебна година, като ще бъде използвана базата на гимназията. Очакваме подкрепата на Министерство на културата и Министерски съвет", заяви кметът Петър Паунов. Той цитира и данни на Националният статистически институт, за това че намаляват учениците в цялата страна.

Гимназията е открита на 3 октомври 1879 г. като Държавна реална гимназия, с директор Тодор Иванчов, бъдещ министър и министър - председател на България. Тя е една от първите гимназии създадени в страната след Освобождението, с прием на ученици от цяла Югозападна България. През 1904-1913 г. е построена настоящата сграда на гимназията на бул.Цар Освободител № 2.