ОбС прие въвеждането на Синя зона в Кюстендил. Забраняват се сватбите в открити частни имоти
ОбС прие въвеждането на Синя зона в Кюстендил. Забраняват се сватбите в открити частни имоти / Влади Владимиров, Дарик

Въвеждането на "Синя зона", с платено почасово паркиране в централната градска част на Кюстендил бе прието на сесията на Общинския съвет.
Оформят се нови 115 места с платено паркиране, на 10 паркинга, в допълнение към досегашните с платено паркиране. Почасово ще бъде заплащането за паркиране при ХГ "Владимир Димитров- Майстора", при Чифте баня, при Пощата, Поликлиниката и Аптека Захариева и др.
Цената ще бъде, както и на досегашните места за платено паркиране, по 1 лв. на час. Предвидени са места и за хора с увреждания. Първоначално предложението на Общинска администрация бе "Синята зона" да работи от 8- 18 ч. , от понеделник до събота.


Общинските съветници Мая Шишкова и Спиридон Лещански предложиха в събота работното време да бъде от 8 до 13 часа. Мотивът на съветниците бе, че така ще се улеснят туристите, които посещават Кюстендил през почивните дни, когато по- малко кюстендилци работят и заемат тези места. Това предложение на двамата съветници бе подкрепено от ОбС- Кюстендил.
„Синята зона е необходима точно за туристите на града, а не за "туристите" от кв. Герена, кв. Запад, Лозно, Жиленци и др. Надявам се, че отново ще коригирате това си решение, когато се увеличат туристопотока в Кюстендил, каквато е и целта. Не е нормално в центъра на града да паркират нашите съграждани, които идват от 500 метра или от 1, 5 км. до работните си места", заяви на сесията кметът Петър Паунов.

Съветниците гласуваха и промяна в още една общински наредби. Новият текст предвижда забрана за провеждането на сватби, семейни и други частни събирания на места общинска собственост, като тротоари, площади, улици, междужилищни пространства, градини, паркове и др. територии, както и в открити частни имоти, с което се нарушава обществения ред и спокойствието на гражданите. Няма да се допуска озвучаване на открити площи на заведения за хранене и развлечение, разположени в жилищните зони между 23- 07, 00 ч. , без издадено изрично разрешение от община Кюстендил.