Обновяват Враца с проекти за над 21 милиона лева
Обновяват Враца с проекти за над 21 милиона лева / Дарик Враца архив

Пет проекта, които са част от Инвестиционната програма на Община Враца за периода 2014 - 2020 г., са готови и подадени на междинното звено за оценка. Проектите са на обща стойност над 21 милиона лева и ще бъдат финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж". Това обяви днес кметът Калин Каменов и се похвали, че общинският екип е успял да подготви проекти на стойност 92 % от общата стойност, предвидена за Враца, при изискване от Управляващия орган по програмата за минимум 50 на сто.

Първият проект е за цялостен ремонт и прилагане на мерки за енергийна ефективност в различни образователни институции във Враца. Той е на стойност 6 385 000 лева. Проектът включва обновяването на Природо-математическата гимназия „Акад. Иван Ценов", ЦДГ „Европейчета" - база 1, ЦДГ „Дъга", ОДЗ „Зора" и ОДЗ „Знаме на мира", и изграждането на спортна зала в СОУ „Христо Ботев".

Два са проектите за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради - единият е за седем, а другият - за осем малки кооперации, които са с до 35 апартамента в тях. Те са на стойност 1.7 млн. лв. и 2.3 млн. лв. Сградите са основно в централната градска част на Враца.

Със средства от същата оперативна програма ще бъде обновена изцяло и сградата на общинската администрация във Враца и градската концертна зала. Стойността на този проект е 4 млн. лева.

Петият проект е за цялостното обновяване на централната пешеходна зона в града и ремонта на 15 улици, които са в непосредствена близост. Той е за 6.5 млн. лева.

До три месеца междинното звено, което е в Община Враца, трябва да разгледа проектите, да ги оцени и да направи доклад до Управляващия орган по Оперативна програма „Региони в растеж" в Министерството на регионалното развитие и благоустройство. След това се подписва договор за безвъзмездна финансова помощ между програмата и Община Враца. Реалните строителни дейности се очакват през следващата година.

През 2017 г. Община Враца ще кандидатства с още два проекта от Инвестиционната програма. Единият е за ремонт и изграждане на социални жилища на стойност 1.4 млн. лева и обновяване на Регионалната библиотека „Христо Ботев" за близо половин милион лева.

Инвестиционната програма на Община Враца бе подготвена от предишния кметски екип на базата на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Приемствеността в управлението на малките населени места е от особена важност за развитието им. Реализирането на програмата ще облагороди и цялостно ще промени облика на града.