Ислямисти разпространяват екстремистка литература в британските затвори
Ислямисти разпространяват екстремистка литература в британските затвори / Getty Images, архив

Последователи на радикалния ислям разпространяват в затворите на Острова екстремистка литература, която подклажда омразата към друговерците, пише лондонският в. „Таймс".

Книги, спадащи към забранените, са били намерени в стаи за молитва в 9 от 11-те затвора, където са извършени проверки във връзка с радикализацията на мюсюлманите, изтърпяващи наказание „лишаване от свобода".

Цената да напуснеш "Ислямска държава": смърт или затвор

През юни Националната служба на местата за задържане издаде ръководство каква литература да се иззема.

В затворите на Англия и Уелс има над 12 000 затворници мюсюлмани, а 131 от тях са осъдени за терористична дейност.

По данни на властите, около 1000 мюсюлмани са склонни към радикализация.

Шест години затвор за британка, влязла в редиците на Ислямска държава

Според Йън Ачесън от комисията за пресичане на разпространението на радикални възгледи в местата за лишаване от свобода, не е изключено необузданото нарастване на подобни случаи „скоро да стане смъртоносна заплаха за националната сигурност"".

Британските медии съобщиха, че правителството в Лондон обмисля възможността за изолиране на осъдените за терористична дейност ислямисти, които може да бъдат въдворени в специален блок с повишени мерки за сигурност на територията на един от затворите в Англия или Уелс.

Британската полиция задържала рекорден брой заподозрени в тероризъм

Бившият премиер Дейвид Камерън излезе с предложение за реформа в британската система на места за лишаване от свобода, за да се предотврати вербуването на затворници, попаднали под влиянието на ислямисти.

Източник: БГНЕС