Пробив на най-големия водопровод е причината за ВиК аварията
Пробив на най-големия водопровод е причината за ВиК аварията / Dariknews.bg, архив

Пробив в стоманената конструкция на най-големия магистрален водопровод Варна-Златни пясъци е причината за частични нарушения и спиране на водоподаването по засегнатото трасе, съобщават от ВиК.

За да не се стигне до принудително пълно спиране на водата в засегнатия от тежката авария район дружеството е превключи водоподаването от авариралото съоръжение с Ф 1220, по което всяка секунда преминават около 800 литра вода, към съществуващ стар водопровод. Неговият дебит обаче не позволява подаване на повече от 250 литра в секунда.

Два дни проблеми във водоподаването на хиляди варненци

Заради сложността на аварията и дълбочината от над 7 метра, на която специализираните екипи трябва да достигнат, за отстраняването й ще е нужно около денонощие. В това време абонатите ще продължат да са в ограничителен режим на получаване на вода от аварийно включения водопровод с по-малък дебит.

Заради аварията от ВиК предупреждават, че проблеми с водоподаването до ранния следобед в петък ще имат абонатите в кварталите „Левски”, „Изгрев”, „Бриз”, местностите Манастирски рид, Траката, Сотира, Свети Никола, Ален мак и всички вилни зони и курортни комплекси от стадион "Варна" до "Златни пясъци”.

Във „Виница” и курортните комплекс „Чайка” и „Ален мак” са осигурени водоноски.