Маринела Петрова е новият зам.-министър на финансите
Маринела Петрова е новият зам.-министър на финансите / Sofia Photo Agency, архив

Премиерът Бойко Борисов назначи Маринела Петрова за заместник-министър на финансите на мястото на Карина Караиванова, която беше избрана от Народното събрание за председател на Комисията за финансов надзор, съобщиха от правителствената пресслужба.

Парламентът избра Карина Караиванова за председател на КФН

Маринела Петрова е магистър по Социално-икономическо планиране от Университета за национално и световно стопанство и магистър по Европеистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Следдипломната й квалификация, в образователни институции в Австрия, Япония, Обединеното кралство, САЩ и Холандия, е в областта на анализа на икономическите политики, финансовото и макроикономическото прогнозиране, координация и управление на икономическите политики в ЕС, и умения за водене на преговори.

Професионалният й път започва през 1992 г. като експерт в Агенцията за икономическо програмиране и развитие (впоследствие преименувана на Агенция за икономически анализи и прогнози), в която през май 2001 г. става директор на дирекция „Европейска интеграция". От 2 ноември 2009 г. заема длъжността директор на дирекция „Европейски въпроси и политика" в министерството, а от октомври 2010 г. досега е директор на дирекция „Икономическа и финансова политика" в МФ и отговаря за изготвянето на Националната програма за реформи и Конвергентната програма, наблюдението по макроикономическите дисбаланси, подготовката на позициите и участие в съветите ЕКОФИН, Икономически и финансов комитет (EFC), Комитета по икономически политики (EPC), Бюджетен комитет и други европейски формати. Има пряка отговорност в подготовката на присъединяването на страната ни към Европейския паричен съюз.

Свободно владее английски език, ползва френски и руски.