Дафина Пфиртер- новият почетен гражданин на Димитровград
Дафина Пфиртер- новият почетен гражданин на Димитровград / DarikNews.bg, Архив

Известната с дългогодишната си дарителска дейност димитровградчанка Дафина Пфиртер, която живее в Швайцария, е най-новият Почетен гражданин на Димитровград. Днес общинските съветници  единодушно одобриха внесеното от кмета Иво Димов предложение.

През май Инициативен комитет журналисти, Дружеството на Съюза на българските журналисти в Димитровград, МБАЛ "Св. Екатерина", Дом-музей "Пеньо Пенев", Центъра от семеен тип за възрастни с умствена изостаналост и Защитеното жилище в града внесоха в деловодството на местния парламент предложението за удостояване на Дафина Пфиртер със званието. С аргумента, че повече от 20 години Дафина Пфиртер и семейството й организират и провеждат благотворителни инициативи за социални и здравни заведения, деца и лица в неравностойно положение в общината и областта.

Дафина Димитрова Пфиртер е родена на 29 май 1947 г. в с. Златиница, Ямболско. Семейството й се преселва в Димитровград, за да се включи в изграждането на най-младия град в България. Въпреки че над 40 г. живее в Швейцария, димитровградчанката никога не се е отказвала от българското си гражданство. За хуманните си каузи тя  ангажира дори посолството на България в Берн и редица хуманитарни организации и приятели на семейството си в Швейцария. От десетилетия работи като преводач към швейцарската полиция и съд, помагайки на българи.