Румен Русев засега остава на поста си главен архитект на Пловдив
Румен Русев засега остава на поста си главен архитект на Пловдив / DarikNews.bg, архив

Главният архитект на Община Пловдив Румен Русев остава на работа. Това съобщи кметът Иван Тотев, който уточни, че днес е първият му работен  ден след отпуск и все още не се срещал с Русев, след като Прокуратурата повдигна обвинения срещу главния архитект за събарянето на сградата на тютюневия склад в Пловдив.

Към наказателна отговорност по казуса бе привлечен и представителят на "Одрин 8" ЕООД Георги Бранеков.

След анализ на събраните факти в хода на досъдебното производство е установено, че в периода от 4 октомври 2010 г. до 9 февруари 2016 г. са допуснати множество фрапантни нарушения на разпоредбите на Закона за културното наследство.

Спрямо всеки един от двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 2000 лева.

Предвиденото от Закона наказание за престъплението, свързано с противозаконна дейност в защитената територия, за което са обвинени Русев и Бранеков, е лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба от 5000 до 15 000 лева. За използването на преправен официален документ, за което обвинение е повдигнато на Бранеков, наказанието е лишаване от свобода до 8 години.

Бившият тютюнев склад беше поруразрушен от инвеститорите от "Одрин 8", а жива верига спря цялостното му събаряне. Намеренията на дружеството бяха на мястото да се построи мащабна бизнес сграда. По казуса се самосезира Окръжна прокуратура Пловдив, проверка разпореди и министърът на културата Вежди Рашидов.