Жители на четири села в Добричко протестираха заради липса на вода
Жители на четири села в Добричко протестираха заради липса на вода / netinfo
Жители на четиреи села в Добричко протестираха заради липса на вода
88795
Жители на четиреи села в Добричко протестираха заради липса на вода
Жители на четиреи села в Добричко протестираха заради липса на вода
  • Жители на четиреи села в Добричко протестираха заради липса на вода
  • Жители на четиреи села в Добричко протестираха заради липса на вода

Жители на четири села в Добричко излязоха на протест заради проблеми с водоснабдяването. Десетки хора се събраха пред сградата на ВиК в Добрич и скандираха: "Искаме вода".

Протестиращите донесоха пред ВиК старо корито и кладенчова вода, за да покажат на шефа на водното дружество как се къпят хората в потърпевшите села. Те носеха плакати с надписи: "Нуждаем се от вода!", "Не сме съгласни да плащаме въздух, вместо вода! В кой век живеем?"

В протеста се включиха жители на селата Паскалево, Росеново, Божурово и Царевец. Нямаме вода или идва с много слабо налягане, не сме ползвали бойлери от месеци, поливаме си, за да се къпем, коментираха хората.

От години по високите части на селата вода не достига, връщаме се от работа на полето мръсни и черни, а няма с какво да се измием, потънахме в мръсотия, мивките и каналите миришат, понякога пускат водата посред нощ и ставаме да пълним съдове, заприличахме на сомнамбули,  казаха още разгневените хора.

Според кмета на Паскалево Живко Желев големите проблеми са започнали миналата есен заради затварянето на сондаж в село Росеново, който захранвал две селища. Протестиращите поискаха съоръжението отново да бъде въведено в експлоатация и ако това не стане до месец, те ще искат оставката на шефа на ВиК. И по време на протестния митинг хората скандираха "Оставка".

Да подкрепи протестиращите беше дошъл общинският съветник Павел Костадинов, който подчерта, че над една трета от общо 68-те села в общината имат проблеми с водоподаването. В селищата с дни няма вода или пък тече с ниско налягане. Проблемите са натрупвани с години, но не е нормално в 21 в. хората да живеят по този начин, заяви той.

Управителят на ВиК инж. Петър Калчев обясни , че потърпевшите села и още десетина други се захранват от помпена станция "Оброчище".

"От една година работим много активно за система Оброчище, реконструирахме каптажите на помпената станция, сменихме ел. захранването, възстановихме две от помпите, а от вчера е пусната и една чисто нова, подменен е 1 км водопровод", каза водният шеф. Той твърди, че по водопроводната мрежа се подава много вода, но в участъка между Карвуна и Безводица голямо количество от нея се губи. Калчев е поставил на служителите си срок от две седмици, за да открият къде се губи водата и да се нормализира водоподаването за всички села. Той заплаши с уволнения, ако работата не бъде свършена в срок.

Жители на четири села в Добричко протестираха заради липса на вода
netinfo

"Проблемът може да се реши изцяло, когато на отклонението за всяко село се изградят контролно-измервателни шахти и се следи колко вода влиза в дадено селище. Тогава ще е ясно къде има големи течове и бързо ще се взимат мерки", каза още инж. Калчев като обясни, че по трасето от Оброчище с вода се захранват 15 села и до половината от тях вече са изградени шахти.

Шефът на ВиК подчерта обаче, че община Добричка е собственик на водопроводната мрежа и трябва да инвестира в обновяването й. "Потърсете отговорност от вашата община, че нищо не е направила, за да реконструира мрежата. Община Добричка да започне да участват с проекти по Програма за развитие на селските региони, както правят всички останали общини в региона", посъветва Калчев.

Още новини от Добрич