Остават два дни за деклариране и внасяне на дължимия авансов данък за второто тримесечие на 2016 г.
Остават два дни за деклариране и внасяне на дължимия авансов данък за второто тримесечие на 2016 г. / netinfo

Всички физически лица, получили доходи от друга стопанска дейност (земеделски стопани, лица със свободни професии или наемодатели), които са им платени от други физически лица, са длъжни сами да определят и внесат авансовия си данък върху доходите за второто тримесечие на 2016 година. Субсидиите, изплатени на земеделските производители се считат за доход и за тях се дължи авансов данък от получателите им.

Всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа авансов данък, трябва да подаде декларация за дължими данъци по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО (образец 4001).Тя се подава в сроковете за внасяне на дължимите данъци, като за второто тримесечие на 2016 година срокът изтича на 1 август.

Най-лесният и удобен начин за подаване на декларацията за дължимите данъци е по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК). Освен по електронен път, декларациите могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в приходната агенция.

До момента в НАП В.Търново почти 2700 фирми и физически лица са декларирали, че са изплащали доходи на физически лица за второто тримесечие на 2016 година. Близо 70 % от тези декларации са подадени в НАП по електронен път.

 

Повече информация и консултации за попълване на декларацията за дължимите данъци може да се намери на интернет страницата на НАП - www.nap.bg , на място в приходната агенция или от кол центъра на НАП – на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор за цялата страна.