Arbanassi Summer Music започва със соло концерт  на  известната цигуларка Ангелина Абаджиева
Arbanassi Summer Music започва със соло концерт на известната цигуларка Ангелина Абаджиева / снимка: организатори

Със соло концерт на известната цигуларка Ангелина Абаджиева започва на 7 август седмото издание на Фестивала за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music. Музикалното събитие ще се проведе до 13 август 2016  г.  в уникалната с акустиката и стенописите си църква-музей „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ в Арбанаси, където ще има 5 концертни вечери.

Фестивалът е по инициатива на Регионалния исторически музей -Велико Търново и се реализира с подкрепата на община Велико Търново и Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов“.

Агелина Абадживева за първи път ще се представи пред публиката на Arbanassi Summer Music. Родената в Шумен цигуларка е ученичка на проф. Боян Лечев. Още като студентка става носител на наградата "Паганини”. Следва специализация в Германия и кариера на концертмайстор на оркестире в Майнц, на Метропол театър и на Кьолнското радио. Редица нейни записи остават в Златния фонд на Българското радио и телевизия. От десет години Ангелина Абаджиева живее и работи в Германия. В църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ тя ще изпълни роизведения на Бах, Паганиини, Марин Големинов и Панчо Владигеров

Програмата в останалите вечери на фестивала ефокусирана върху от богатата традиция на унгарската музика. Международна формация музиканти, водещи солисти на Кралската фламандска филхармония  и други световни оркестри, ще изпълнят творби на Бела Барток, Георги Лигети, Ендре Шервански, Ерно Дохнани, Ференц Фаркаш и Йоханес Брамс.

За първи път в рамките на Arbanassi Summer Music ще се проведе майсторски клас за млади цигулари, който ще се води от известния български музикант Иво Станков. В последния ден на фестивала, 13 август, младите таланти ще се представят пред публика преди финалния концерт на музикалното събитие. Началният час на всички концерти е 19.30.

 

Билети на цена от 10, 12 и 15 лева  и промоционални пакетни цени за две и повече вечери се предлагат в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново.