Уебсайт призовава британците да си търсят късмета в чужбина след Брекзит
Уебсайт призовава британците да си търсят късмета в чужбина след Брекзит / Pixabay

В ранните часове на 24 юни, когато повечето британци още не бяха осъзнали, че страната им е гласувала да напусне ЕС, Питър Паркинсън гледал обявяването на резултатите по телевизията в дома на майка си в Югоизточна Англия и решил, че бъдещето му е във Франция.

Към 5 ч. сутринта неговият приятел Том Филипс му изпратил съобщение във Фейсбук, в което го помолил да му помогне да създаде нов уебсайт с името brexiles.com ("изгнаници след Брекзит"), за да убеди и други разочаровани млади специалисти да напуснат Великобритания и да потърсят работа и дори гражданство в чужбина.

Шотландия започва подготовка за отделяне от Великобритания

"Малко или повече бях решил, че ще е глупаво да не се кача отново на влака към европейското гражданство", каза Паркинсън, 35-годишен дипломиран ИТ-специалист.
Филипс, 22-годишен студент по право, казва, че веднага се е заел с brexiles.com, защото смятал, че британците като него са ужасени от решението да бъде прекратено 40-годишното членство в ЕС, а с това евентуално и гарантираната от него свобода да работят на континента и прилежащите острови.

"Сега за младите хора най-светлото бъдеще е извън Обединеното кралство", пише той на сайта. "Щом резултатът от избирателните урни те е разочаровал, гласувай с краката си."
В сайта brexiles.com, който е нещо между списъци с обяви за работа и средище за агитация - са изброени десет причини защо да напуснеш Великобритания, включително "да кажеш на света, че британците виждат и по-далеч Ламанша", както и "да ти плащат в друга валута", след поевтиняването на лирата стерлинг към долара.

Лондон може да излезе с икономически план за Брекзит наесен

Засега посетителите му са няколко хиляди. Но Филипс, който казва, че един ден ще обмисли дали да положи изпит за юридическа правоспособност в Ню Йорк и да се премести от другата страна на Атлантика, заяви, че интернет страницата среща положителна реакция и броят на посещенията расте.

"Лоша ситуация"

Той иска да добави повече информация как се кандидатства за гражданство в Европа, Канада и на други места и как се легализират в чужбина придобити квалификации. Може да започне да взима такса от работодателите за това, че ги насочва към талантливи британски специалисти.

"Мисля, че помагам за неизбежното", каза той. "Този уебсайт просто е опит да се направи така, че хората да извлекат най-доброто от ситуацията, която за тях е лоша."

Мей: Брекзит значи Брекзит, но ние не напускаме европейските си приятели

Социолози казват, че около 60 процента от избирателите над 65-годишна възраст са гласували без колебание за Брекзит, водени донякъде от желанието за по-строг контрол над имиграцията, за нови глобални споразумения за търговията и отнемане на правомощията от бюрокрацията в Брюксел, смятана за недемократична и рестриктивна.
Но близо три четвърти от електората в групата 18-24 години гласува за оставане в ЕС, а мнозина от тях изразиха в социалните мрежи разочарование от резултата на референдума, за който казват, че ги е лишил от сигурно бъдеще, а в политически, икономически и социален план е донесъл на страната вреди, отслабване и разделение.
Повечето обяви за работа на сайта brexiles.com в момента са за адвокати в Република Ирландия, чиято правна система е най-близката в ЕС до тази на Великобритания.

Асоциацията на юристите в Ирландия заяви, че в периода преди референдума рекордни 186 адвокати от Обединеното кралство са се регистрирали да практикуват в Ирландия, а сега са 235 - малко по-малко от общо 256 за четирите предходни години взети заедно.
Бари Кръшел, директор в работещата в Дъблин и Лондон компания за подбор на персонал за правния, банковия и финансовия сектор "Апърчър партнърс", каза, че преди основно трябвало да урежда ирландски кандидати за работа в Лондон. След британския референдум за ЕС станали повече молбите на хората, желаещи да отидат в обратната посока.

Борис Джонсън: Напускането на ЕС не означава напускане на Европа

Кралското дружество на химиците е сред тези, които предупредиха за риск от изтичане на мозъци от Обединеното кралство след гласуването за Брекзит поради несигурността около достъпа до европейски средства за изследвания, свободата на изследователите да работят в целия ЕС, както и около това как ще бъдат прилагани оттук нататък европейските правила в научния и технологичния сектор.

Паркинсън неотдавна се върнал във Великобритания, след като живял десет години във Франция и планирал да започне нова юридическа кариера в родината си. Но вместо това решил да приеме предложение за работа във Франция. "Усетих известно огорчение, че действам под принуда", каза той.

Източник: БТА