МОСВ поиска спецгрупа за делфините
МОСВ поиска спецгрупа за делфините / Станимир Димитров

Държавни структури обсъждаха теории, които са довели до смъртта на делфините в Черно море. В поредната среща, която се проведе в Бургас, се включиха представители на Министерството земеделието и храните, ИАРА, МОСВ, РИОСВ, БАБХ, Институт по рибни ресурси, Институт по океанология, рибарски сдружения, НАБЧ и други НПО.

Сред вероятните посочени причини за смъртта на бозайниците са провежданите военни учения в морето и подводни сондажи за нефт и газ. Не се изключват и биологични причини, свързани с болести, замърсяване с вредни агенти, незаконен риболов и заплитане в мрежите.

От рибарско сдружение Ченгене скеле предложиха да се направи цялостно глобално и комплексно изследване на Черно Море. От института по океанология пък поискаха да се създаде мобилна група за изследване на изхвърлените мъртви делфини, в която да вземат участие доказани независими специалисти.

От МОСВ препоръчаха да бъде сформирана постоянна група, която да е съставена от широк кръг специалисти, които максимално бързо да установяват причините за смъртност при делфините и да препоръчват адекватни мерки.