Гришо мина експресно през 370-ия в света
Гришо мина експресно през 370-ия в света / Gulliver/Getty Images

Българската тенис звезда Григор Димитров без проблеми се класира за осминафиналите в турнира “Роджърс Къп” в Торонто, Канада. Това стана факт, след като хасковлията надви лесно 370-ия в света представител на домакините Денис Шаповалов с 6:4, 6:3.

Двубоят му нямаше нищо общо с предния срещу японеца Юичи Сугита, когато българинът имаше много трудности и остана два часа и половина на корта. Срещу едва 17-годишния Шаповалов Димитров се нуждаеше от час и 15 минути, за да се поздрави с чиста победа в два сета.

По принцип роденият в Тел Авив тенисист минава за един от големите таланти в световен мащаб. За това говорят титлите му за младежи от Откритото първенство на САЩ (2015 г.) и „Уимбълдън“ (2016 г.). В предишния си мач канадецът сътвори една от изненадите в турнира, като отстрани 19-ия в света Ник Кириос с победа в три сета.

Шаповалов намекна за качествата си, като реализира ранен пробив в първия сет и след затвърждаването му поведе с 3:1. Гришо успя да намери ритъма си навреме и върна брейка за 3:3, като методично започна да превръща сервис геймовете на противника си в пълен ад. Димитров беше убедителен в своите и логичното се случи в края на сета, когато Григор поведе с 40:0 при сервис на Шаповалов и затвори сета при втората си възможност.

Следващият сет беше решен от един-единствен пробив. Гришо го стори в четвъртия гейм, което му позволи да дръпне с 3:1. Оттам до края нашенецът просто поддържаше разликата и спечели двубоя още при първия си сетбол.

В следващия кръг на турнира Димитров се изправя срещу добре познат съперник – хърватската сервис машина Иво Карлович. Двамата вече играха един срещу друг през тази година – в края на април Григор победи ветерана със 7:6 (0), 7:6 (2) на червените кортове в Истанбул.