Затворени селски училища бълват менте дипломи за завършено основно образование
Затворени селски училища бълват менте дипломи за завършено основно образование / DarikNews.bg, архив

Неграмотната севлиевка С. К. беше осъдена от габровския Районен съд заради придобиване на шофьорска книжка с фалшива диплома за завършен осми клас, научаваме от водещата статия на вестник "100 вести".

Наказанието й е условно – четири месеца затвор, ако сбърка нещо със закона през следващите три години. Престъплението е отпреди шест години, но измамата лъсна сега, когато севлиевката се върнала от Испания и се опитала да си извади дубликат.

Тя твърди, че си е изгубила шофьорския документ в чужбина. Затова, като се върнала в края на 2015-та година, подала документи за нова книжка, но този път фалшивата диплома излязла наяве и работата стигнала до съд.

Авторът на статията, Ружа Любенова, е проучила, че подобни случаи има навсякъде, увеличават се и пълнят съдилищата. Фалшификатори бълват менте свидетелства за образование, като цената обикновено се върти около 100 евро бройката.

Много училища в България, най- вече по селата, отдавна са затворили врати, но някои от тях „възкръсват” по страниците на фалшивите документи. Голяма част от „курсистите” - основно от ромски произход, нямат дипломи, което ги лишава от правото изобщо да кандидатстват за шофьори, и те се стараят да си набавят по „втория” начин.