Единен портал за електронно правосъдие предвиди парламентът
Единен портал за електронно правосъдие предвиди парламентът / БГНЕС, архив

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС), след съгласуване с министъра на правосъдието, изгражда и поддържа единен портал за електронно правосъдие, записа парламентът в окончателно приетите промени в Закона за съдебната власт.

Поправките бяха дебатирани и гласувани на едно извънредно и на едно редовно заседание в последната седмица преди лятната депутатска ваканция.

Слагаме начало на дълбоки промени в съдебната реформа, те отговарят на искането на обществото за справедлива съдебна система. Така министърът на правосъдието Екатерина Захариева обобщи крайния резултат от гласуваните текстове. Широкото съгласие, подчерта тя, ми дава увереност, че реформата ще бъде доведена до край. По думите й приетите днес промени са пряко свързани с качеството на правосъдието, защото няма качествено правосъдие без качествени магистрати. Екатерина Захариева благодари за подкрепата на депутатите в залата.

С гласуваните окончателно изменения органите на съдебната власт ще извършват удостоверителни изявления, ще издават актове и всички други предвидени в закона процесуални действия в електронна форма.

При извършване на процесуално действие, което поставя началото на отделно производство, в информационната система на органа на съдебната власт се образува електронно дело, което е съвкупност от всички електронни документи и информация, създадени или предоставени от участниците в производството и органите на съдебната власт във връзка с упражнени процесуални права или удостоверителни изявления, всички електронни документи и доказателства и други данни, обработвани от органа на съдебната власт във връзка с производството.

В Наказателно-процесуалния кодекс се правят промени, според които прокурор от по-горестоящата прокуратура може служебно, писмено да отмени или измени постановление на прокурор от по-ниската по степен прокуратура, което не е било разгледано по съдебен ред. Постановлението подлежи на обжалване пред по-горестоящата прокуратура.

Съдия, прокурор или следовател, който не подаде в срок декларация пред Инспектората към ВСС за имущество и конфликт на интереси се наказва с глоба в размер от 300 до 3000 лв., а при повторно нарушени - от 600 до 6000 лв.

Съдия, прокурор или следовател, който към датата на влизане в сила на този закон заема длъжност административен ръководител на орган на съдебната власт, след приключване на мандата, може да остане на длъжност съдия, прокурор или следовател в същия орган на съдебната власт, в който е бил административен ръководител, записаха депутатите.

Източник: БТА