Образуваха производство срещу мъж, представял се за полковник от ДАНС
Образуваха производство срещу мъж, представял се за полковник от ДАНС / Thinkstock/Getty Images

Районна прокуратура-Пловдив образува досъдебно производство срещу 40-годишен мъж  от Пловдив, по обвинение, че се е представил за длъжностно лице от ДАНС.

До момента е установено, че на 26 юли 2016 г. обвиняемият се обадил на 36-годишен мъж от града под тепетата, който е военнослужещ, представил се за "полковник Николов от ДАНС" и му предложил да го уреди на работа в Агенцията за национална сигурност.

За "услугата" му поискал 660 лева. По време на разговора "полковник Николов" обяснил, че разполага с телефона на военнослужещия от негов колега. Няколко часа по-късно измамникът е задържан при предаването на паричната сума, близо до училище в Пловдив.

Акцията по установяването и задържането на представящия се за полковник мъж е проведена съвместно с ДАНС и отдел "Криминална полиция" към МВР-Пловдив.

Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив продължават активните процесуално-следствени действия по случая. Установява се съпричастността на мъжа и по отношение на други случаи на измама, като съгласно получените данни те са на стойност около 20 000 лева, и са извършени по същата схема.

Мъжът е в ареста за срок от 24 часа по Закона за МВР и предстои с постановление на наблюдаващия прокурор да бъде задържан  за срок от 72 часа и привлечен като обвиняем.

Още новини от Пловдив