Съветниците от Реформаторския блок са против намерението на Кроношпан да увеличи производството си
Съветниците от Реформаторския блок са против намерението на Кроношпан да увеличи производството си / netinfo

Общинските съветници от Реформаторския блок заявиха, че са против намерението на "Кроношпан България" да увеличи производствения си капацитет. Въпросът трябва да бъде разгледан на утрешната сесия на местния парламент. Според четиримата съветници увеличаването на капацитета на завода със 7 пъти ще доведе и до многократно увеличаване на замърсителите от дейността.

"Вече 10 години, от 2006г. до сега, от действащата инсталация за ПДЧ продължават да се отделят миризми и отрови. не можем да си отворим прозорците от острата миризма на органика и дървесина, особено през нощта сутрин и през почивните дни. До сега собственикът на предприятието не е направил така, че да не допуска отделящите се газове да не тровят нас и децата ни", коментира общинският съветник от Реформаторския блок Пламен Петров.

Според него той и колегите му не вярват на инвеститора, че ще изпълнява нормите за отделящи се от дейността газове. мотивът им е, че изп. директор Асен Ников в коментар за вестник "Янтра днес" заявява, че искането на съветниците за непрекъснат мониторинг е искане за инвестиране на 800 000 евро за нищо, което показва каква е нагласата и отношението на ръководството на дружеството да инвестира в съоръжения, които целят да гарантират опазване на града и здравето на хората.

Реформаторите посочиха като единствената полза от инвестицията за Велико Търново осигуряване на незначителен според тях брой работни места, като вредите обаче са много повече и по-сериозни. Общинският съветник Мария Илчева посочи, че община Велико търново е една от малкото общини, която има програма за управление качеството на атмосферния въздух и ограничаване на вредните емисии във въздуха, която е била за периода 2011-4014 година.

В момента по ОП "Околна среда" вече има открита процедура за предоставяне на финансиране за актуализация на тези програми. Те са насочени към общините, които са с доказано нарушена качество на въздуха, сред тях и великотърновската, обясни Илчева.

„Няма размер на инвестиция, който да си заслужава отровени граждани. Колкото и пари да са вложени и колкото и работни места да открие – ние няма да се съгласим това нещо да бъде осъществено”, заяви Мирослав Трифонов.

Мария Илчева, д-р Мавроди Калейнски, Мирослав Трифонов и Пламен Петров няма да подкрепят и инвестиционното намерение на украинско семейство от Киев да издигне макети на обекти, свързани с българската история, на терен под Балдуиновата кула. Съветниците са категорични, че за изпълнението на проекта е необходимо разрешение от Министерството на културата. Освен това след консултации с известни археолози и историци те са установили, че археологията на средновековния Френхисар, където ще се разположат макетите,  не е напълно проучена и изследвана.