Няма да има паметник на Коджакафалията
Няма да има паметник на Коджакафалията / Веселин Максимов

Община Бургас няма да подпише договор с фирмата, спечелила конкурса за изграждане на паметник на благодетеля на Бургас Александър Георгиев-Коджакафалията. Причината са разразилите се остри спорове сред бургаските художници и общественици за това доколко избраният проект е копие на оригиналния каменен монумент с кръст от 1916 година. Нов конкурс ще бъде обявен, когато бъде постигнато обществено съгласие по темата.

Мотивите са, че с появилите се в публично пространство противоречия и обществено недоволство, целта на възлагане на обществената поръчка и изпълнението на договора са компрометирани от консорциума ДЗЗД „А. Г. Коджакафалията" по начин, който не отговаря на основните принципи на закона за обществените поръчки - ефективност при разходването на средства и защита на обществения интерес.

От пресцентъра на Общинска администрация заявиха, че „общината не защитава и не заема страна в спора и не смята за редно издигането паметник на Коджакафалията да предизвиква подобни разногласия и да разделя бургаската общественост, вместо да я обединява".