Предлагат обучение и заетост на младежи
Предлагат обучение и заетост на младежи / Община Враца

Община Враца започна изпълнението на проект „Подкрепа за включване в пазара на труда на неактивни млади хора от община Враца“. Проектът се осъществява с безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020.

Бюджет: Проектът е на стойност 318 811. 98 лв. Срокът за изпълнение е 20 месеца  и приключва декември 2017 г.

Основната цел на проект „Подкрепа за включване в пазара на труда на неактивни млади хора от община Враца“ е мотивиране за активно поведение на пазара на труда и интеграция в заетост на млади хора до 29 г. възраст вкл., които не учат, не работят и не са регистрирани като безработни лица в Агенцията по заетостта.

Партньори по проекта на Община Враца са Сдружение „Българско сдружение за личностна алтернатива“-София, Сдружение „Дом на науката и техниката“-Враца, „БКС-Враца“ ЕООД и Общинско предприятие „Спорт и туризъм“-Враца.

По време на изпълнението ще бъдат идентифицирани около 70 младежи от целевата група, на които ще бъде изготвен индивидуален профил за определяне на потребности. От тях  около 50 младежи ще придобият професионална квалификация по специалност “Озеленяване и цветарство”. Те ще преминат и през обучение за активно търсене на работа. През това време участниците ще получават и стипендии в рамките на 10-15 лв. на ден. Обучението за придобиване на квалификация ще е 9 месеца, а мотивационното – 2 месеца, уточни ръководителят на проекта Ина Борисова.

След това успешно завършилите ще бъдат включени в субсидирана заетост за срок от 6 месеца - 30 работници озеленяване и 3 работници в строителството към “БКС-Враца” ЕООД и 20 работници озеленяване към Общинско предприятие “Спорт и туризъм”.

Сред очакванията са около 10 човека да бъдат върнати в образователната система и/или регистрирани в дирекции “Бюро по труда”.

До този момент са идентифицирани вече 60 младежи, които ще бъдат включени в проекта.