Четири общини получават държавни имоти за социални и културни проекти
Четири общини получават държавни имоти за социални и културни проекти / БГНЕС

Община Чавдар, Софийска област, получи безвъзмездно от държавата терен с построена върху него двуетажна сграда със застроена площ от 157 кв.м, която ще бъде превърната в Център за социални услуги, съобщи пресслужбата на кабинета. Досега правото на собственост е било на Министерството на земеделието и храните, но е с отпаднала нужда.

Дом за стари хора "Гаврил Кръстевич" в Пазарджик става собственост на общината, реши правителството след като прехвърли имота, частна държавна собственост, на местната власт. Със свои средства общината планира да изгради парокотелно и газова инсталация в рамките на дома, за да осигури отоплението.

Правителството предостави на община Бургас апартамент на ул. "Филип Кутев" 2А, в който в продължение на половин век е живял именитият български композитор Георги Шагунов. Там ще бъде създаден културен център.

Община Петрич получи от държавата поземлен имот с площ от 54 250 кв.м и построените в него 24 сгради за изграждането на градски парк. Теренът се намира на ул. "Генерал Тодоров" 5-3 в града.

С друго решение правителството отне имот от МВР поради отпаднала необходимост, като от публична той става частна държавна собственост, и е прехвърлен под управлението на областния управител на област Варна. Имотът се намира на ул. "Девня"2 и представлява триетажна административна сграда със застроена площ 212 кв.м.

Министерският съвет промени и предназначението на поземлени имоти в горски територии - частна държавна собственост, необходими за кариера за добив на подземни богатства (строителни материали - мрамори). Терените са разположени в землищата на с. Хаджиево и с. Огняново, община Пазарджик, и са с обща площ 212,391 дка.

Правителството даде съгласие за продажба на едноетажна сграда "Микробиологична инсталация", собственост на "Екомедет" ЕООД, разположена в гр. Панагюрище. Сградата е в изключително лошо техническо състояние и "Екомедет" не разполага със средства за нейното поддържане и възстановяване.

"Български пощи" ЕАД получи разрешение да продаде недвижим имот в с. Курново, община Роман. Продажбата ще стане с търг с тайно наддаване. Правителството даде съгласие и за продажба на дела на "Български пощи" ЕАД в недвижим имот в Габрово.

С друго решение Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) придобива имот - държавна собственост, и съоръжения от "БДЖ - Товарни превози" ЕООД. С прехвърлянето имотът се обявява за публична държавна собственост, като с продажбата му ще се погасят натрупаните финансови задължения към НКЖИ по схемата "дълг срещу собственост".

Имотът попада в границите на обекти на железопътната инфраструктура в гр. Бургас, а съоръженията са необходими за изграждането на площадка за товаро-разтоварителни дейности на граничната гара Свиленград, която се изгражда в рамките на проект "Реконструкция и електрификация на железопътната линия Димитровград - Свиленград".